Complex B

Kompleks vitamina B doprinosi normalnoj funkciji srca, normalnom metabolizmu gvožđa i smanjenju umora i iscrpljenosti

Koliko zaista znate o kompleksu B vitamina?

Zahvaljujući brojnim ulogama koje nezamenjivo obavljaju u organizmu, vitamini B kompleksa spadaju u prave “heroje” među vitaminima. Možda niste znali, ali oni najbolje deluju kada su svi zajedno na okupu. Međutim, da bismo ih održali na broju, moramo znati kako da ih na pravi način unesemo u organizam i tu ih sačuvamo.

Najbolji način za to je da ih prvo dobro upoznate:

Vitamin B1 (Tiamin)

Vitamin B2 (Riboflavin)

Vitamin B3 (Niacin)

Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)

Vitamin B6 (Piridoksin)

Vitamin B7 (Biotin)

Vitamin B9 (Folna kiselina)

Vitamin B12 (Cijanokobalamin)

Ova fantastična osmorka zadužena je za pravilno funkcionisanje našeg celokupnog organizma i to čini svakodnevno, počevši od delovanja na nivou najmanjih molekula, pa sve do najsloženijih organa. Zbog toga im dugujemo mnogo, a da često toga nismo ni svesni.

Značaj i uloga vitamina B kompleksa:

– Vitamin B12 učestvuje u eritropoezi ( izgradnji eritrocita).

– Izuzetno bitan za funkcionisanje nervnog sistema.

– Učestvuje u metabolizmu homocisteina ( snižava nivo).

– Učestvuje u metabolizmu folne kiseline i ugljenih hidrata.

Vitamini B1 i B2 učestvuju u proizvodnji energije i deluju na enzime koji utiču na nerve, mišiće i srce.

Vitamin B3 učestvuje u proizvodnji energije u ćelijama i održava zdravlje nervnog sistema, kože i GIT-a.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina) učestvuje u sintezi i metabolizmu steroidnih hormona, Vitamina D i neurotransmitera.

Vitamin B6 učestvuje u razgradnji proteina i u održavanju eritrocita, nervnog i imunog  Sistema.

B vitamini su koenzimi u mnogim metaboličkim procesima, utiču na regulaciju gena, povoljno deluju na kožu, kosu i nokte, apetit, mišićni tonus i raspoloženje. S tim u vidu, suplementacija complex B vitamina je posebno preporučljiva osobama koje se bore sa pojedinim oblicima anemije, problemima sa apetitom, oštećenom kosom i kožom, kao i osobama koje pate od depresije.

Complex B vitamina doprinosi i normalnoj funkciji srca, normalnom metabolizmu gvožđa i smanjenju umora i iscrpljenosti. Imaju ulogu u stvaranju eritrocita, ali i održanju  optimalnog  nivoa folne kiseline u organizmu te se tako sprečavaju oštećenja krvnih sudova i pojava kardiovaskularnih bolesti.

Na duže staze, suplementacijom complex B vitamina utičemo na kognitivne funkcije pa smanjujemo mogućnost ranog ispoljavanja simptoma Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencije.

Aktivni sastojci 2 pastile %NRV*
Vitamin B1 10 mg 909
Vitamin B2 10 mg 714
Niacin 16 mg 100
Vitamin B6 10 mg 714
Pantotenska kiselina 18 mg 300
Folna kiselina 300 mcg 150
Vitamin B12 100 mcg 4000

Sredstvo za povećanje zapremine (sorbitol, manitol), kiseline (vinska, limunska, jabučna), tiamin hidrohlorid, riboflavin, nikotinamid, piridoksin hidrohlorid, kalcijum-D-pantotenat, pteroilmonoglutaminska kiselina, cijanokobalamin, arome, agens protiv zgrušavanja (magnezijum stearat), boje (kurkumin, crvena cvekla, antocijanini, beta karoten).

UPOTREBA: Odrasli: 2 pastile dnevno polako se rastvaraju u ustima. Dodaci ishrani nisu zamena za uravnoteženu ishranu i a Zdrav način života. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti. Držati van domašaja dece. Proizvod nije namenjen deci, trudnice i dojilje i osobe preosetljive na bilo koju od njegove sastojke. Prekomerna upotreba može izazvati laksativan efekat. Čuvati zaštićeno od vlage na temperaturi ispod 25 °C.
Sredstvo za povećanje zapremine: sorbitol, manitol, kiseline: vinska, limunska, jabučna, cijanokobalamine, aroma, sredstvo protiv zgrudnjavanja: magnezijum stearat.
UPOTREBA: 2-3 pastile dnevno polako otopiti u ustima.
Dodaci ishrani nisu zamena za uravnoteženu ishranu i zdrav način života. Ne sme se prekoračiti preporučena dnevna doza. Čuvati van domašaja dece. Proizvod nije namenjen deci, trudnicama, dojiljama i osobama preosetljivim na njegove sastojke. Prekomerna upotreba može da izazove laksativni efekat. Čuvati na temperaturi do 25 °C, zaštićeno od vlage.